استانداردهای سیستم مدیریت از جمله استانداردهایی هستند که به شرکتها کمک میکنند تا فرآیندهای خود را بهبود بخشند و عملکرد خود را بهبود بخشند. یکی از معروفترین استانداردها در این زمینه، استانداردهای سیستم مدیریت ایزو 9001 است. البته این استاندارد، بعنوان رایج ترین استاندارد سیستم مدیریت شناخته می شود و استانداردهای دیگری از سازمان جهانی استاندارد (ISO) International Organization Standardization وجود دارد که حوزه های کاری تخصصی را پوشش می دهد و الزامات مورد نیاز آن حوزه کاری را بیان می کند. این استانداردها، مجموعهای از الزامات و رویههای است که شرکتها باید از آن پیروی کنند تا به بهبود عملکرد و کیفیت خدمات و محصولات خود برسند.
آنها میخواهند بدانند آیا چرخش کاری و فرایندهای سازمان به شکل صحیح و استاندارد طراحی شده است؟
آنها می خواهند بدانند آیا الگویی برای تعیین مسیر بر مبنای فرآیندهای سازمان وجود دارد؟
برای اطمینان از کیفیت محصولات و خدمات چه ترکیباتی در ساختار سازمانی باید ایجاد کرد؟
چگونه شاخص های عملکردی سازمان را طراحی و از آن در راستای بهبود عملکرد سازمان استفاده کنیم؟
چگونه ریسک های سازمان را شناسایی و آنها را مدیریت کنیم؟
نگاهی به تاریخچه استانداردهای سیستم مدیریت ISO9001 بعنوان پایه استانداردهای مدیریتی نشان می دهد که خواستگاه اصلی آن استانداردهای نظامی ارتش امریکاست. نمودار زیر تاریخچه شکل گیری استاندارد سیستم مدیریت کیفیت ایزو ۹۰۰۱ را بیان میکند. این استاندارد، اولین استاندارد سیستم مدیریتی است که توسط سازمان جهانی استاندارد ایزو منتشر شده است و بقیه استانداردهای سیستم مدیریت با توجه به نیاز صنایع مختلف، تدوین و منتشر شده است.
استانداردهای سیستم مدیریت از جمله استانداردهایی هستند که به شرکتها کمک میکنند تا فرآیندهای خود را بهبود بخشند و عملکرد خود را بهبود بخشند. یکی از معروفترین استانداردها در این زمینه، استانداردهای سیستم مدیریت ایزو9001 میباشد. استاندارد سیستم مدیریت ایزو ۹۰۰۱ به عنوان یک استاندارد عمومی و پایه در استانداردهای سیستم مدیریت شناخته می شود. هنگام استفاده از استاندارد سیستم مدیریت کیفیتISO9001 در سازمان ها، متوجه شدند در برخی از صنایع و سازمانهای تخصصی بندهای استاندارد ISO9001 جوابگو نیست و بسته به ماهیت سازمان به استانداردهای سیستم مدیریت تخصصی تری نیاز است. به همین دلیل سایر استانداردهای سیستم مدیریت بر اساس کاربری تخصصی شان تدوین شد.
تعدادی از این استانداردها به شرح زیر هستند. با کلیک کردن بر روی عبارت ” اطلاعات بیشتر… ”
مرحله 1: برنامهریزی و شناسایی وضع موجود
در این مرحله، اهداف و الزامات استاندارد مشخص میشوند و برنامه پیادهسازی تدوین میشود.
مرحله 2: طراحی
در این مرحله، سیستمها و فرآیندهای مورد نیاز برای اجرای استاندارد طراحی میشوند و در قالب مستندات تدوین و زیرساختهای ایجاد می شود.
مرحله 3: اجرا و ایجاد سوابق
در این مرحله، سیستمها و فرآیندهای طراحی شده پیادهسازی میشوند و سوابق لازم ایجاد میشود.
مرحله 4: ممیزی و ارزیابی
در این مرحله، عملکرد سیستمهای پیادهسازی شده ممیزی و ارزیابی میشود و اقدامات اصلاحی برای عدم انطباق های احتمالی اعمال میشود.
مرحله 5: بهبود مستمر
در این مرحله، شرکتها باید سیستمهای خود را به طور مداوم ارزیابی و بهبود دهند تا بهترین عملکرد را داشته باشند.
برای اطلاعات کامل در مورد آنچه باید در مورد سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001 بدانید، مقاله را در وب سایت مدیریار مطالعه کنید.
تعدادی از فرآیندها در سازمانهای مختلف مشابه است. به عنوان مثال اکثر سازمان ها در خصوص فرایندهای: انبار، کنترل کیفیت، محصولات، خدمات بازرگانی، خدمات فروش و بعد از فروش، هدف گذاری در سازمان، تجزیه و تحلیل داده ها، تدوین خط مشی در سازمان مشترک هستند. بعضی از فرآیندها مانند: کالیبراسیون، طراحی، تصدیق و صحه گذاری بر اساس ماهیت سازمان متفاوت هست.
استانداردهای سیستم مدیریت شامل بندهایی هستند که الزاماتی را برای سازمان تعیین می کنند. اگر سازمانی بتواند اثبات کند الزامات استاندارد را به صورت کامل در سازمان مستقر و استفاده میکند، میتواند از مسیری که در ادامه به آن خواهیم پرداخت گواهینامه بین المللی سیستم مدیریت مربوطه را اخذ کند.